Om Uber og disruption - Danmark som verdensmester i Uber

Derfor skal Danmark blive verdensmester i Uber

Af Lone Thier, ekspert i disruption, foredragsholder og moderator.

Det er direkte absurd, hvis Uber som en sidste konsekvens af den aktuelle retssag bliver dømt ulovlig i Danmark. Derimod er det tvingende nødvendigt, at vi i Danmark tilpasser lovgivningen, så vi – fremfor at bekrige fremtiden – begynder at drage nytte af de muligheder, deleøkonomi og eksponentielle teknologier giver.

I Danmark bør vi tage imod Uber med åbne arme, se mulighederne for vores samfund og sætte i gang. Og selvfølgelig skal man forholde sig til, om Uber-chaufførerne skal betale skat eller ej – men det altså  en helt anden diskussion. Kernepunktet er derimod, at vi skal  forholde os til det store potentiale, der er i deleøkonomi, eksponentielt voksende teknologi og den vækst og udvikling, de skal være med til at skabe for Danmark.

Vi kan enten stikke hovedet i busken og lade som om, at verden ikke forandrer sig i vores kongerige. Det taber vi på. Eller vi kan tage imod udfordringen, se mulighederne og gøre vores lovgivning passende til den tid og fremtid, vi lever i. Dét, der hidtil har bragt os velstand, vil ikke bringe os videre. Dertil er verden under alt for hastig forandring – derfor nytter det ikke længere at være indadskuende, kortsigtede og blive ved med at gøre mere af det samme.

Nye teknologier og lovgivning

I de kommende år vil vi se en lang række eksempler på, at teknologien udfordrer vores egen og EUs lovgivning og hele måden, vi handler på og indretter vores samfund.

Hvad gør den nuværende lovgivning, når vi næste år ser en app diagnosticere og foreslå behandlingen af almindelige sygdomme mere præcist end 10 læger? Den app er under udvikling i USA lige nu. Hvad betyder det for os patienter, og hvad betyder det for lægerne og deres rettigheder? Det er ikke let, men summa summarum er, at teknologi, der gør det lettere, billigere og bedre altid vil være i forbrugernes tjeneste.

Derfor er det også afgørende, at vi i Danmark som et innovativt land begynder at interessere os for, hvordan vi tilpasser lovgivningen til den teknologiske nutid og fremtid, som banker mere og mere på. Så vi anerkender tjenester som Uber som en vigtig del af og et skridt ind i fremtiden. Vi skal lade os inspirere og handle aktivt i stedet for at skabe fjendebilleder af teknologi og udvikling.

Taxachaufførerne er ikke omdrejningspunktet

I det hele taget er det påfaldende, hvordan diskussionen og konsekvenserne af Uber primært handler om taxakørsel. For konsekvensen af en ”Uber” rækker langt videre end kun at tale om taxachauffører. Uber er ikke et taxiselskab. Det er et robotfirma, der bare lige nu bruger menneskelige robotter. Ultimativt er Uber et softwarefirma, der kommer til at fjerne det attraktive ved at eje en bil. Dét er en endnu større disruption – og det kommer til at ske.  Når der med tiden er selvkørende biler i Danmark, der kan hidkaldes med en app, er det ikke længere særligt attraktivt at eje en bil – i første omgang i byerne. Og sådan vil udviklingen være for en række brancher. Dét skal vores lovgivning  støtte op om og skabe en ny orden og stabilitet i det mulighedsfelt med stærkt fokus på bl.a. forbrugerrettigheder og konkurrenceret. For der er rigtig mange muligheder for Danmark i at mestre den forretningsmodel, som deleøkonomien også er.

I stedet for at bekrige Uber, skal vi brede deleøkonomien ud i Danmark og blive rigtig dygtige til den. Det Uber gør – i første skridt – er at lave forretning på at udbyde en uudnyttet ressource som en bil, der står ubrugt hen. Hvorfor er det skidt? Vi kan selv lære at bygge sociale platforme og lave forretning ud af at tilbyde uudnyttet kapacitet i mange forskellige former: Tænk hvad det eksempelvis kan gøre for smykkebutikker, hvis det pludseligt bliver så let, nemt og billigt at leje smykker, at det attraktive ved at eje smykker forsvinder. Og tænk hvilken forretning det firma får, der udvikler den platform med tilhørende app. Det er Airbnb og Uber-modellen sat i spil.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn